Wykonanie
Typowe danie kuchni francuskiej na bazie warzyw i
czerwonego wina. W moim wykonaniu z
dynią i
kurczakiem. Mam nadzieję, że ten pomysł na danie jednogarnkowe przypadnie Wam do gustu! W moim przepisie użyłam świeżej dyni, ale rozumiem, że wielu z Was nie będzie się chciało z nią walczyć i jej obierać. Jest na to sposób! W wielu sklepach obecnie można znaleźć mrożoną
dynię w kostce (np. w Carrefour). Pamiętajcie tylko, aby dodać
dynię pod koniec gotowania, a nie jak jest napisane poniżej, na początku.Muszę się przyznać, że do dzisiejszego przepisu miałam wspaniałego pomocnika - moją kochaną siostrę Olę! :) Do pokrojenia tylu warzyw przyda się pomocnik! :)

składniki:6-8 porcji
cebula3 ząbki
czosnkubakłażan2
cukinie2 puszki
pomidorówlampka
wina1 kg dyni (świeżej lub mrożonej)450 g
kurczaka2 łyżki
oleju kokosowego lub rzepakowego2
czerwone papryki1
żółta paprykapieprz cayennezioła prowansalskiesól,
pieprzDynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podsmażamy na
oleju przez 2 minuty i zalewamy
wodą, aż przykryje
dynię. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, pamiętając żeby usunąć gniazda nasienne z
cukinii i
bakłażana.
Kurczaka również kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy kolejno
papryki,
kurczaka,
bakłażana i
cukinie. Na końcu dodajemy
pomidory,
wino i
przyprawy. Gotujemy około 20 minut i danie gotowe!Właściwości odżywcze:porcja 500 gkalorie 236 kcal
białko 18 gtłuszcze 6 gwęglowodany 26 g

