Wykonanie
Dziś propozycja na pikantnego
kurczaka z warzywami, oczywiście na parze :) Miał być jeszcze
ryż, ale że to był bardzo, bardzo późny obiad, to sklepy były już zamknięte, a okazało się, że
ryż się skończył :) Także robiąc go, możecie zrobić z
ryżem :)
Nitki chili, które użyłem, kupiłem ostatnio w hali mirowskiej i to w
sumie pierwszy raz jak je wykorzystałem w przepisie. Ale wiadomo, nie wszędzie można je dostać, także możecie użyć drobno pokrojone
papryczki chili :)
Składniki :
filet z piersi kurczaka2 łyżki
sosu sojowego1/2
marchewki pomarańczowej1/2
marchewki żółtej1/2
marchewki fioletowej
szczypiorek1 ząbek
czosnkuPrzyprawy :
pieprz czarnyimbirpieprz cayennenitki chilikardamonPierś z kurczaka myjemy, odsączamy
wodę, oczyszczamy i kroimy w plastry.Obtaczamy
mięso w
sosie sojowym.Przyprawiamy
pieprzem czarnym,
pieprzem cayenne i
imbirem.Ząbek
czosnku kroimy w
płatki i układamy na kawałki
mięsa,
nitki chili kładziemy na wierzch.Odstawiamy
mięso na godzinę.
Marchewki myjemy, obieramy,kroimy w słupki i przyprawiamy
kardamonem.
Pierś z kurczaka układamy na 1 poziomie parowaru na folii aluminiowej i włączamy urządzenie na 20 minut.Na 10 minut przed końcem na drugi poziom wrzucamy
marchewki, oczywiście również na folii :)
Szczypiorek myjemy i kroimy.
Po wyłączeniu urządzenia przekładamy wszystko na talerz :)Szybki, smaczny, prosty i zdrowy obiad na parze gotowy :)Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Można na mnie głosować codziennie od 16 . 11.2015 do 16 . 12.2015 w finale konkursu Kuchenne Zmagania :) Klikamy na zdjęcie i głosujemy :)Przeważnie widzicie tylko mój gotowy talerz :) Tym razem możecie zobaczyć jak gotuje razem z Moniką na żywo :) Zachęcam do głosowania i udostępniania dalej :) Dzięki za wszystkie głosy :)Posted by Parowar Faceta on 17 listopada 2015Pozdrawiam i smacznego.Adam