Wykonanie
Dziś kolejna wegetariańska propozycja. Szaszłyki warzywne na parze. Na patyczkach możecie umieścić cokolwiek co akurat macie w lodówce i wyjdzie świetne, proste i szybkie danie :) Wczoraj był Światowy Dzień Żywności i w
sumie takie szaszłyki możemy właśnie zrobić z resztek z lodówki :) Kilka warzyw, albo nawet połówki warzyw, które nam od czegoś zostały, świetnie się nadadzą. Nie trzeba szukać fioletowego
kalafiora, żółtej
cukinii czy romanesco, po prostu zróbcie je z tego co macie :)

Składniki :1/2
papryki czerwonej1/2
papryki zielonejkilka
pomidorków koktajlowychkilka różyczek romanescokilka różyczek fioletowego
kalafioramarchewka żółta
marchewka fioletowa1/2
cukinii żółtej1/2
cukinii zielonejsok z 1/2
cytrynynatka pietruszki6 patyczków do szaszłyków
Przyprawy :
pieprz czarnyzioła dalmatyńskie

Wszystkie warzywa myjemy.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
Cukinie również w plasterki.

Nadziewamy warzywa na patyczki, skrapiamy
sokiem z cytryny oraz przyprawiamy
pieprzem i
ziołami.Układamy w parowarze na folii aluminiowej i włączamy urządzenie na 13 minut.
Natkę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem po czym kroimy.Po wyłączeniu się parowaru nakładamy na talerz i posypujemy
natką.

Czekam na komentarze i podzielenie się swoimi zdjęciami warzywnych szaszłyków :)Pozdrawiam i smacznego.Adam