Wykonanie
Warzywa plus
ryż niby takie zwykłe danie, a można je bardzo fajnie i kolorowo podać :) I wtedy nawet niejadek zje taki obiadek :) Pewnie wielu rodziców zadaje sobie pytanie co zrobić, żeby dziecko jadło warzywa, lub w ogóle jadło. Moim zdaniem warto robić kolorowe dania, zaskoczyć dziecko nowym warzywem, zrobić je tak by wyglądały apetycznie i zachęcająco. Ja też jako dziecko, czy nawet nastolatek nie przepadałem za
marchewką czy
kalafiorem, na szczęście mi przeszło :) Warzywa zostały mi, po wykorzystaniu ich połówek w szaszłykach warzywnych , więc są wykorzystane w
sumie takie same, inaczej tylko przyprawione :)

Składniki :100g
ryżu jaśminowego1/2
papryki czerwonej1/2
papryki zielonejkilka różyczek romanescokilka różyczek fioletowego
kalafioramarchewka żółta
marchewka fioletowa1/2
cukinii żółtej1/2
cukinii zielonej
płatki kwiatów jadalnych
natka pietruszkiPrzyprawy :
pieprz cayennepieprz ziołowypieprz cytrynowy
Ryż układamy w pojemniku do
ryżu, układamy na pierwszym poziomie parowaru, zalewamy pojemnik na
wodę, oraz pojemnik z
ryżem wrzątkiem i włączamy urządzenie na 25 minut.Wszystkie warzywa myjemy.
Papryki oczyszczamy i kroimy w paski.
Marchewki obieramy i kroimy w plastry.
Cukinie również w plasterki.
Cukinie przyprawiamy
pieprzem cayenne,
marchewki pieprzem ziołowym, a
kalafiory pieprzem cytrynowym.Na 13 minut przed końcem parowania
ryżu, na drugim poziomie na folii układamy
kalafiory i
marchewki, a na trzecim pozostałe warzywa.
Natkę myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i siekamy.
Płatki kwiatów jadalnych również siekamy.Po wyłączeniu parowaru nakładamy wszystko na talerz, a
ryż posypujemy
natką i bratkami.

Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wykorzystacie przepis
dajcie znać jak smakowało :)Pozdrawiam i smacznegoAdam