ßßß Cookit - przepis na Gulasz z indyka

Gulasz z indyka

nazwa

Wykonanie

Szybki gulasz z indyka to propozycja dla osób zabieganych i nie lubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.
Składniki:
600 - 700 g mięsa z indyka
2 średnie cebule
1 duża papryka
2 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka ostrej papryki
pieprz i sól do smaku
olej lub masło klarowane do smażenia (3 - 4 łyżki)
Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić w drobne słupki.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
Z indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać mięso z indyka, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut.
Następnie dodać marchew i przyprawy (bez soli i pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut.
Gdy marchew i indyk będą wystarczająco miękkie, dodać paprykę i kukurydzę, pieprz i sól do smaku. Gotować bez przykrycia jeszcze około 5 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka, ale nie rozpadająca się.
Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody lub śmietany. Ja staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania.
Gulasz jest sam w sobie bardzo dobry, gdyż zawiera warzywa lecz można do niego podać ugotowany ryż.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/11/gulasz-z-indyka.html