Wykonanie
Szybki gulasz z
indyka to propozycja dla osób zabieganych i nie lubiących stać przy garach. W sklepach można kupić już pokrojone
mięso z indyka, w skład którego wchodzą kawałki z różnych części
indyka (bez skóry). Pozostałe składniki banalnie proste, ale jedzonko wychodzi pyszne i zdrowe.
Składniki:600 - 700 g
mięsa z indyka2 średnie
cebule1 duża
papryka2 średnie
marchewki3 ząbki
czosnku1/2 puszki
kukurydzy1 łyżka
majeranku1 łyżeczka
suszonej pietruszki1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
ostrej paprykipieprz i
sól do smaku
olej lub
masło klarowane do smażenia (3 - 4 łyżki)Przygotowanie:
Marchew obrać i pokroić w drobne słupki.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt duże paski.
Cebulę i
czosnek obrać,
cebulę przekroić na pół i pokroić w
pióra, a
czosnek w plasterki.Z
indyka jeśli mamy już pokrojonego, to ewentualnie powybierać żyłki.W garnku o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać
cebulę i
czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać
mięso z indyka, wymieszać i dusić pod przykryciem 10 minut.Następnie dodać
marchew i
przyprawy (bez
soli i
pieprzu), dusić pod przykryciem około 15 minut.Gdy
marchew i
indyk będą wystarczająco miękkie, dodać
paprykę i
kukurydzę,
pieprz i
sól do smaku. Gotować bez przykrycia jeszcze około 5 minut, aż
papryka będzie odpowiednio miękka, ale nie rozpadająca się.Jeśli lubimy gęste sosy, to gulasz można zagęścić dodając łyżeczkę
mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej
wody lub
śmietany. Ja staram się redukować płyn poprzez odparowanie w czasie gotowania, bez dodatkowego zagęszczania.Gulasz jest sam w sobie bardzo dobry, gdyż zawiera warzywa lecz można do niego podać ugotowany
ryż.