Wykonanie
(przepis znaleziony kiedyś w Internecie)1 kg
mięsa gulaszowego1 duża
marchew1 mały
seler2
papryki1
natka pietruszki1 łyżeczka ipek biber2
grzybki suszone3
ogórki kiszone3
ziemniaki2
cebule3 ząbki
czosnku2
listki laurowe3
ziela angielskie2 łyżki
smalcu2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
ketchupupół łyżeczki
chilliłyżeczka
słodkiej paprykisól i
pieprz do smaku
Mięso pokroić w niedużą kostkę, doprawić do smaku połową łyżeczki
chilli i łyżeczką
słodkiej papryki. Podsmażyć na patelni na 2 łyżeczkach
smalcu.
Pietruszkę,
selera i
marchew pokroić w cienkie paseczki lub małe kawałki. Kiedy
mięso lekko się zarumieni, na patelnię wrzucić
włoszczyznę. Zalać 1 szklanką
wywaru mięsnego lub
wodą i dusić na średnim ogniu przez 10 minut.W
między czasie pokroić
grzyby ,
papryki w cienkie słupki,
cebulę i
paprykę chilli w drobną kostkę, a
czosnek przecisnąć przez praskę. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę
masła i delikatnie podsmażyć
chilli,
cebulę i
czosnek.
Mięso i
włoszczyznę przełożyć do dużego garnka. Dodać mieszankę
grzybów i warzyw. Zalać
wodą wymieszaną z
ketchupem i
koncentratem pomidorowym. Dodać
suszone grzyby,
ziele angielskie,
liście laurowe i drobno pokrojone
ogórki kiszone oraz
ziemniaki. Dusić na małym ogniu przez godzinę, aż
mięso będzie miękkie.Podawać z
chlebem.