Wykonanie
1,5 kg
ryby słodkowodnej (
pstrąga)3
marchewki1/4
selera1
pietruszka korzeń2 gałązki
pietruszki naci1 liść
pora3 ząbki
czosnku6 gałązek
kopru3
pomidory2
papryki czerwone3
cebule1łyżeczka
pieprzu1 łyżeczka
chilli3
listki laurowesólolej do smażenia2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
jajkoRybę oskrobać z łusek, odciąć głowę i ogon, wykroić filety. Ości, głowę i ogon wrzucić do 3l osolonej
wody z
marchewkami, 1
cebulą,
selerem,
porem,
korzeniem pietruszki, 3 gałązkami
kopru,
czosnkiem i listkami laurowymi. Gotować
wywar ok 1h i 15 min. W tym czasie filety zmiksować z 1/2 łyżeczki
soli, 3 gałązkami
kopru i 2 gałązkami
pietruszki oraz
jajkiem, uformować małe klopsiki.Po 1h 15min
wywar odcedzić.
Paprykę i
cebulę zeszklić na patelni, następnie zmiksować z 1
marchewką z
bulionu. Całość dodać do odcedzonego
bulionu.
Pomidory zmiksować i dodać do zupy. Gotować na małym ogniu. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy i
chili, doprawiamy też
solą jeśli jest potrzeba. Gotujemy następne 10 min, po czym delikatnie wrzucamy małe klopsiki i czekamy aż wypłyną, wtedy gorujemy jeszcze 3 minuty i gotowe.