ßßß Cookit - przepis na Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

nazwa

Wykonanie

niedziela, 17 Październik 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Na chłodne jesienne dni, pyszna, gęsta, rozgrzewająca zupa, pachnąca jesiennymi warzywami. Kto się skusi?
Składniki:
0,5 kg mięsa na gulasz
3 duże pomidory
2 czerwone papryki
1 pietruszka
1 marchewka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżeczka ziół prowansalskich
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz
mielona ostra czerwona papryka do smaku (około 1/3 łyżeczki) na kluski:
jajko
2 łyżki mąki
Mięso kroimy w małą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wrzucamy mięso, cebulę, czosnek, listki laurowe i ziele angielskie do rondla i smażymy, aż mięso zmięknie.
W międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa. Pomidory i paprykę możemy również obrać ze skórki. Wszystkie warzywa drobno kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5l wody. Dodajemy mięso razem z powstałym przy smażeniu sosem oraz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.
W kubku ucieramy energicznie jajko z mąką, tak żeby nie było żadnych grudek. Całość musi mieć konsystencję gęstej śmietany – w zależności od wielkości jajka dodajmy troszkę mąki lub odrobinę wody i ucieramy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wlewamy cienką strużką na gotującą się zupę (nie mieszając w tym czasie zupy!). Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zupy/zupa-gulaszowa