Wykonanie
niedziela, 17 Październik 2010, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Na chłodne jesienne dni, pyszna, gęsta, rozgrzewająca zupa, pachnąca jesiennymi warzywami. Kto się skusi?
Składniki:0,5 kg
mięsa na gulasz3 duże
pomidory2
czerwone papryki1
pietruszka1
marchewka2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 duża
cebula4 ząbki
czosnku2 łyżki
olejułyżeczka
ziół prowansalskich2
listki laurowekilka ziaren
ziela angielskiegosólpieprzmielona ostra
czerwona papryka do smaku (około 1/3 łyżeczki) na kluski:
jajko2 łyżki
mąkiMięso kroimy w małą kostkę. W głębokim rondlu rozgrzewamy
olej.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wrzucamy
mięso,
cebulę,
czosnek,
listki laurowe i
ziele angielskie do rondla i smażymy, aż
mięso zmięknie.W międzyczasie myjemy i obieramy pozostałe warzywa.
Pomidory i
paprykę możemy również obrać ze skórki. Wszystkie warzywa drobno kroimy, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5l
wody. Dodajemy
mięso razem z powstałym przy smażeniu sosem oraz
koncentrat pomidorowy i
przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.W kubku ucieramy energicznie
jajko z
mąką, tak żeby nie było żadnych grudek. Całość musi
mieć konsystencję gęstej
śmietany – w zależności od wielkości
jajka dodajmy troszkę
mąki lub odrobinę
wody i ucieramy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wlewamy cienką strużką na gotującą się zupę (nie mieszając w tym czasie zupy!). Gotujemy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy z ognia.