ßßß
Cookit - przepis na ciasto jogurtowo-cytrynowe
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
ciasto jogurtowo-cytrynowe
Składniki
Jogurt naturalny
Otręby
Cukier waniliowy
Kurczak
Jogurt
Cukier
Mąka
Jajko
Olej
Proszek do pieczenia
Cytryna
Lukier
Cukier puder
Wykonanie
Przepis na bardzo dużą blachę:300 g
jogurtu naturalnego
2
torebki
cukru waniliowego
2
kubki
po powyższym
jogurcie
cukru
3 te same
kubki
mąki
8
jajek
3/4 powyższego kubka
oleju
4 łyżeczki
proszku do pieczenia
sok z 2
cytryn
na
lukier
1 szkl
cukru pudru
sok z 1,5
cytryny
4 całe
jajka
plus 4
żółtka
ucieramy z
cukrem
i
cukrem waniliowym
na puszystą masę, dodajemy
jogurt
i
olej
, dalej ucieramy. Dodajemy
mąkę
,
proszek do pieczenia
,
sok z cytryn
- zmniejszamy obroty. W tym czasie ub ij a my
białka
na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy delikatnie mieszając. Wlewamy do blaszki na 1/2 wysokości. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni .Można z ciasta zrobić babeczki- tyle, ze pieczemy tylko 20 minut.Ostudzone ciasto polewamy lukrem.
Lukier
: Do
cukru pudru
wlać
sok z cytryny
, ucierać do uzyskania gładkiej masy, polać wystudzone ciasto.Kwaskowaty
lukier
doskonale komponuje się ze
słodyczą
ciasta.
Źródło:
http://swietnakuchnia.blogspot.com/2012/12/ciasto-jogurtowo-cytrynowe_17.html
Przepisy powiązane
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Składniki powiązane (0)