Wykonanie
… czyli
ciasteczka, których miało tu nie być ;)Początkowo miały zagościć na blogu przed Świętami, jednak rozsądek (oraz sugestie Małgosi ;) ) sprawiły, iż postanowiłam wstawić przepis w nieco późniejszym terminie. I choć
ciasteczka nie do końca może wyglądają tak jak powinny (w ‘oryginale’ są nieco bardziej okrągłe, dlatego właśnie nie byłam pewna, czy powinnam Wam je pokazać…), to drzemiący we mnie leń niestety wygrał i nie zdobyłam się na powtórne ich pieczenie, po cichu licząc na Waszą wyrozumiałość ;) Wszak prócz ‘mniej typowego’ wyglądu zewnętrznego, smak mają taki jak powinny! ;)Jeśli więc jesteście purystami, nie patrzcie proszę na poniższe zdjęcie; jeśli jednak nimi nie jesteście – zapraszam na ciąg dalszy ;)Pebernødder to tradycyjne duńskie
ciasteczka (ich nazwę można przetłumaczyć jako ‘pieprzne orzeszki’), których nie może zabraknąć na tamtejszym adwentowo-świątecznym
stole. Są maślane, aromatyczne i przyjemnie korzenne, a oryginalnie powinny wyglądać mniej więcej tak – klik klik .Jako że Święta zawsze spędzam z dala od kogoś bliskiego (tak to niestety jest, gdy się decydujemy na daleką przeprowadzkę…), to choć tego typu akcenty nas wtedy łączą. Podczas dłuuugich rozmów telefonicznych z kuzynką (niech żyje Internet! ), każda z nas ‘przegryza’ takie same
ciasteczka, więc jest prawie tak, jak byśmy były obok ;)Prawie, wiem, ale lepsze to niż nic…*
Duńskie
ciasteczka w duńskiej puszce :)Pebernødder na ok. 400 malutkich
ciasteczek250 g
masła250 g
cukru (u mnie jasny trzcinowy)1 łyżeczka
imbiru w proszku*1 łyżeczka
cynamonu*1 łyżeczka zmielonego
kardamonu*1 łyżeczka zmielonego
białego pieprzu1 łyżeczka proszku1 łyżeczka
sody100 ml słodkiej
śmietany500 g
mąki*tych przypraw dałam ok. 1/3 więcej,
pieprzu natomiast odrobinę mniejPiekarnik nagrzać do 200°C.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie formować niezbyt grube wałeczki (szerokości palca, w oryginale – małego palca ;) ), odkrawać malutkie kawałki ciasta, układać je na blasze wyłożonej papierem i piec ok. 10-12 minut. Studzić na kratce.Przechowywać w metalowej puszce.Przepis z duńskiego czasopisma MAD! nr 06/2009* * * * *A na koniec pragnę raz jeszcze serdecznie podziękować Wam wszystkim za przemiłe życzenia świąteczne! Mam nadzieję, że i dla Was były to radosne i pogodne dni :)Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego tygodnia!