Wykonanie
Może to i kolejny przepis na kruche
ciasteczka, ale dla mnie to jest coś! Pamiętam, że robiłam podobne z mamą i zabierałam je na klasową Wigilię w szkole podstawowej;) Teraz zrobiłam je sama, bo miałam wielką ochotę powykrawać sobie takie świąteczne kształty foremkami, na które po latach przypadkowo trafiłam. No i teraz też je zabieram, ale już w zdecydowanie inne miejsce;), mam nadzieję, że wprowadzą odrobinę świątecznej atmosfery (i będą smakować).Dodałam do nich
kardamonu, który ma naprawdę interesujący aromat i smak.
Ciasteczka nie są przesadnie korzenne, a spora ilość
masła nadaje im niesamowitej kruchości. Niby nic wielkiego, ale dla mnie są naprawdę bombowe;)Korzenne kruche
ciasteczka- 400ml (240g)
mąki- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/2 łyżeczki
kardamonu- 1/2 łyżeczki
imbiru- 70ml (60g)
cukru- 2 małe
jajka- 200g
masła-
cukier puderMąkę wymieszać w misce z
przyprawami i wysypać na blat/stolnicę.Zrobić w niej wgłębienie i wsypać w nie
cukier.Dodać jedno
jajko i
masło pokrojone na małe kawałki.Szybko zagnieść ciasto i schować owinięte w folię do lodówki na przynajmniej pół godziny.Rozwałkować je na posypanej
mąkę stolnicy/blacie (wyjmować po kawałku z lodówki).Wykrawać
ciasteczka foremkami i kłaść je na 2 blachach przykrytych papierem do pieczenia.Posmarować je rozmąconym drugim
jajkiem (i ew. posypać jeszcze grubym
cukrem).Piec w temperaturze 190 st. C przez ok. 10 minut (ale każdy piekarnik ma swoje humory;D).Ostudzone posypać
cukrem pudrem.Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba sztuk: 55Kaloryczność jednej sztuki: 50 kcal