Wykonanie
Dzisiejsze ciasto (i zdjęcie) zostały zrobione w połowie czerwca jednak wtedy nie wiedziałam jeszcze czy i kiedy
będę pisać o tym dość ‘banalnym’ wypieku. Jednak jako że wiele osób często mnie pyta o ten ‘inny biszkopt’, stwierdziłam że może w takim razie
pora i tu wpisać przepis ;)Mam do niego wielki sentyment, gdyż dostałam go 10 lat temu od pewnej mojej brazylijskiej uczennicy; i nie było by w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że była to moja pierwsza uczniowska klasa, gdy zupełnie po raz pierwszy stanęłam przed tablicą jako ‘belfer’, a nie jako uczeń :) I muszę przyznać, że miałam niesamowite szczęśie, gdyż trafiłam na przesympatyczne osoby które sprawiły, że czuliśmy się jak w gronie przyjaciół, a nie tylko jak przypadkowi ludzie na ‘jakimś tam’ kursie
językowym. Co piątek na przykład jeden z uczniów przygotowywał coś tradycyjnego ze swojego (i nie tylko)
kraju, dzięki
czemu – szlifując
język – poznawaliśmy również mnóstwo ciekawych rzeczy na temat danego
kraju, jego kultury, tradycji oraz kuchni. I w taki właśnie sposób poznałam ten oto przepis na
biszkopt rodem z
Brazylii :) Wykorzystany był on do rolady bananowej, która – wg Rosalii z São Paulo :) – jest dość popularnym tam wypiekiem.Jest to niezwykle proste i szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Zamiast tradycyjnej
mąki pszennej dodaje się tu
skrobię kukurydzianą (maizena), która nadaje ciastu lekkości. Rolada ta sprawdza się nie tylko z
bananami, lecz z każdym innym nadzieniem rzecz jasna. Latem bardzo często robię ją ze
śmietankowym kremem i świeżymi
owocami, a jesienią i zimą z przesmażonymi, lekko skaramelizowanymi
owocami.*
Brazylijska rolada bananowaNadzienie :4
banany4 łyzki
cukru (u mnie zawsze trzcinowy)
Banany pokroić na kawałki, umieścić wraz z
cukrem w rondelku i gotować na wolnym ogniu aż się dobrze rozgotują; można je lekko
potem rozetrzeć widelcem; można też dodać np. odrobinę
cynamonu.Ciasto :4
jajka4 łyzki
cukru4 łyzki maizenyszczypta
soli+
cukier do posypania ściereczki
Białka ubić na pianę ze szczyptą
soli;
żółtka ubić z
cukrem; następnie dodać do nich maizenę oraz pianę z
białek i delikatnie wymieszać; wlać na prostokatną blache wyłożoną papierem, wstawić do nagrzanego do 180° piekarnika i piec ok 10-12 min. Po upieczeniu przełożyć na lekko wilgotną ściereczkę posypaną
cukrem, delikatnie odkleić papier, po czym zwinąć
biszkopt w ściereczkę (węższym
bokiem) i odstawić na około 15 minut.Następnie rozwinąć ciasto, posmarować rozgotowanymi
bananami, ponownie (dobrze) zrolować i szczelnie zawinąć w przeźroczystą folię; wstawić do lodówki na min. 2 godziny.Ta ostatnia czerwcowa rolada zrobiona była z kremem ‘improwizowanym’ : stopioną,
białą czekoladę wymieszałam z
mascarpone a następnie dodałam ubitą
śmietanę . Kremem tym posmarowałam
biszkopt i posypałam świeżymi
truskawkami,
malinami i
jagodami. Wcześniej mieszałam tylko
bitą śmietanę z
serkiem Philadelphia (wymieszanym z odrobiną
cukru), jednak ten ostatni krem z
białą czekoladą i
mascarpone miał o wiele lepszą konsystencję, no i dodatkowo lekki
czekoladowy posmak :)Jeśli więc macie ochotę na coś szybkiego i lekkiego, polecam Wam tę smakowitą roladę
rodem z
Brazylii :)*