Wykonanie
Nie zawsze jest czas na to, żeby przygotować na obiad
ziemniaki. Ostatnio miałam bardzo mało czasu, a chciałam koniecznie zrobić puree. Z pomocą przyszła mi Nigella i jej nowa
seria programów „Nigellissima”. W jednym z odcinków pojawia się przepis na „mock mash”.Zgodnie z tym co
mówi prowadząca, faktycznie można by się pomylić i uznać to gotowe w 3 minuty danie za prawdziwe ziemniaczki.Składniki dla 2 osób:
Kasza mannamlekomasłosólgałka muszkatołowaparmezan (ja nie dodałam)Wykonanie:Około 2 szklanki
mleka gotujemy w garnku z łyżeczką
masła i
przyprawami. Dodajemy
kaszę mannę, ja na szklankę dałam jakieś 4 łyżki, masa musi być dość gęsta, troszkę rzadsza od prawdziwego puree, ponieważ będąc już na talerzu, trochę stężeje. Dosypujemy garść
parmezanu (jeśli planujemy jego dodanie, można całkiem zrezygnować z
soli). Dokładnie mieszamy, chwilkę gotujemy i gotowe!Uwierzcie mi, że byłabym skłonna uwierzyć, że jest to jakiś rodzaj ziemniaczanego puree. Być może dodatek
parmezanu sprawi, że różnica będzie jeszcze mniej wyczuwalna. Naprawdę zachęcam do wypróbowania! Ja, jako miłośnik
ziemniaków, byłam zachwyconaSmacznego!Źródło zdjęcia:http://www.bbc.co.uk/programmes/p00zbp2h