ßßß Cookit - przepis na Zupa z granatów

Zupa z granatów

Wykonanie

Czy ugotuję kiedykolwiek zupę z granatów? Myslę, że nieprędko. Ale przeglądając notes z książkami przeczytanymi w tym roku,natrafiłam na ten właśnie tytuł: Marsha Mehran „Zupa z granatów”.
W Irlandii pojawiły się trzy siostry z Iranu. Uciekły z kraju, ogarniętego islamską rewolucją, dlatego chcą żyć w spokoju i po prostu normalnie. Ale budzą nieufność, niechęć… Powoli jednak zaczynają kusić mieszkańców miasteczka egzotycznymi, pełnymi aromatu potrawami. Ktoś kiedyś powiedział: przez żołądek do serca. No właśnie…
Książka bogata w zapachy i smaki. A do tego pełna przepisów,każdy rozdział rozpoczyna opis innej potrawy. Nie da się tej książki czytać „na głodniaka”. Jeśli się odchudzasz – przemyśl, zanim zaczniesz czytać
Nie lubisz gotować, kuchnia Cię nudzi? Nie obawiaj się – to nie jest książka kucharska. To jest książka o życiu, a w życiu, cóż…. czasem trzeba coś „wtrząchnąć”
A to jeden ze smakołyków, zaserwowany przez Marshę Mehran:
Bakława
4 szklanki brązowego cukru 1 szklanka wody pół szklanki wody różanej
pół kg łuskanych orzeszków pistacjowych, posiekanych
pół kg blanszowanych migdałów, posiekanych 2 łyżki stołowe mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 15 cienkich mrożonych płatów ciasta filo pół szklanki niesolonego masła, stopionego Dwie szklanki cukru z wodą i wodą różaną zagotować w średniej wielkości rondlu. Odstawić do wystygnięcia. Orzechy, migdały, kardamon, cynamon i pozostałe 2 szklanki cukru miksować przez 1 minutę.Odstawić. Posmarować masłem 5 płatów ciasta filo i wyłożyć nimi natłuszczoną blachę o wymiarach 33 na 23 cm. Na cieście rozprowadzić cienką, równą warstwę mieszanki orzechowej i przykryć ją kolejnymi pięcioma posmarowanymi masłem płatami ciasta. Czynność powtarzać aż do całkowitego zużycia mieszanki. Na wierzchu ułożyć pięć ostatnich posmarowanych masłem płatów ciasta. Ostrym nożem ponacinać paski wzdłuż i po przekątnej, aby uzyskać kształt rombów. Piec godzinę w temperaturze 180oC. Z wierzchu polać syropem cukrowo-różanym. Przed podaniem schłodzić.
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2010/02/zupa-z-granatow.html