Wykonanie
Składniki3
żółtka (ugotowane na twardo)200 gram
masła śmietankowego1
żółtko (surowe)1 szklanka
cukru pudru1 1/2 szklanki
mąki krupczatkiskórka otarta z jednej
cytrynysok wyciśnięty z jednej
cytryny1 filiżanka posikanych
migdałów lub
płatków migdałowych1
białkoSposób przygotowaniaKrok 1Ugotowane
żółtka przecieramy przez sitko.
Masło ucieramy na puch, dodajemy
cukier puder. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte
żółtka, skórkę i
sok z cytryny oraz
surowe żółtko. Składniki łączymy i wsypujemy
mąkę. Wyrabiamy ciasto.Krok 2Kulę ciasta owijamy folą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy
ciasteczka.Krok 3
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, wierzch smarujemy roztrzepanym
białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami/płatkami migdałowymi.Krok 4Pieczemy przez 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.