ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

Ciasteczka cytrynowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 żółtka (ugotowane na twardo)
200 gram masła śmietankowego
1 żółtko (surowe)
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
skórka otarta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
1 filiżanka posikanych migdałów lub płatków migdałowych
1 białko
Sposób przygotowania
Krok 1
Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder. Gdy składniki się połączą, dodajemy przetarte żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz surowe żółtko. Składniki łączymy i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy ciasto.
Krok 2
Kulę ciasta owijamy folą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wychłodzone, dzielimy na części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka.
Krok 3
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem, posypujemy posiekanymi migdałami/płatkami migdałowymi.
Krok 4
Pieczemy przez 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/07/10201/ciasteczka-cytrynowo-migdalowe