ßßß Cookit - przepis na Rolada malinowa z galaretką

Rolada malinowa z galaretką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biszkopt
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 jajka
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masa
200 gram śmietany kremówki 30%
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki dżemu malinowego
1 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzątku
1/2 opakowania galaretki malinowej
Polewa
1/2 tabliczki czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Krok 1
Galaretkę przyrządzam wg przepisu na opakowaniu.Przygotowuję biszkopt na roladę. Białka ubijam z cukrem, dodaję mąkę, wodę, żółtka i cukier waniliowy, mieszam.
Krok 2
Ostrożnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem (blaszka powinna być jak największa np. 28 x 35 cm, moja była nieco za mała i ciasto wyszło za grube i źle się rolowało). Równam. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę 17 minut.
Krok 3
Gorącą! roladę przekładam na szmatkę, zdejmuję papier i roluję. W takiej zrolowanej pozycji zostawiam by wystygła.
Krok 4
Śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno, dodaję dżem i przestudzoną żelatynę.
Krok 5
Nakładam masę na biszkopt (ostrożnie go rozwijam). Zastygniętą galaretkę kroimy na drobną kosteczkę rozkładamy na krem. Przygotowuję polewę: gotujemy do rozpuszczenia 0,5 tabliczki czekolady oraz 2 łyżki mleka i jeszcze ciepłą zalewamy ciasto. Chowam do lodówki na całą noc.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3674/rolada-malinowa-z-galaretka