ßßß Cookit - przepis na Zapiekana kasza jaglana z jabłkami

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Wspominałam już o właściwościach kaszy jaglanej. Uważam, że należy ją jeść jak najczęściej. Zatem postanowiłam zamieścić przepis na smaczną zapiekankę w słodkiej wersji. Tym bardziej, że do posłodzenia użyłam stewi. Bez obaw mogą ją jeść diabetycy.
Składniki:
1/2 kg obranych ze skórek i jabłek
300 g. kaszy jaglanej
50 g. rodzynek
50 g. orzechów (ja dałam włoskie)
2 łyżki stewi w pudrze
1 łyżka masła lub oleju
Przyprawy: szczypta kardamonu, cynamonu, cukru waniliowego.
Wykonanie:
Odmierzyć 300 gram kaszy jaglanej tj.ok. 1,5 kubka czy szklanki. Dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki wodą. Dodać odrobinę oleju lub masła. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut.
W tym czasie obrać jabłka ze skórek. Wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (na większych oczkach).
Dodać zmielone przyprawy,posiekane orzechy, rodzynki. Posłodzić stewią. Wymieszać.
Kaszę podzielić na dwie części. Jedna częścią wyłożyć spód formy.
Na niej wyłożyć doprawione jabłka i ponownie kasza. Na wierzchu wyłożyć jabłka.
Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 40 minut. temp. 190 st. C
Uwaga:
Równie dobrze na wiechu może być kasza jaglana a w środku jabłka.
Na wierzch zapiekanki można położyć kilka listków masła i zapiec.
Na każdej porcji zapiekanki można położyć kleks śmietany jeśli ktoś lubi.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/zapiekana-kasza-jaglana-z-jablkami