Wykonanie
Wspominałam już o właściwościach
kaszy jaglanej. Uważam, że należy ją jeść jak najczęściej. Zatem postanowiłam zamieścić przepis na smaczną zapiekankę w słodkiej wersji. Tym bardziej, że do posłodzenia użyłam stewi. Bez obaw mogą ją jeść diabetycy.Składniki:1/2 kg obranych ze skórek i
jabłek300 g.
kaszy jaglanej50 g.
rodzynek50 g.
orzechów (ja dałam włoskie)2 łyżki stewi w pudrze1 łyżka
masła lub
olejuPrzyprawy: szczypta
kardamonu,
cynamonu,
cukru waniliowego.Wykonanie:
Odmierzyć 300 gram
kaszy jaglanej tj.ok. 1,5 kubka czy szklanki. Dokładnie wypłukać. Zalać 1,5 szklanki
wodą. Dodać odrobinę
oleju lub
masła. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut.W tym czasie obrać
jabłka ze skórek. Wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce (na większych oczkach).Dodać zmielone
przyprawy,posiekane
orzechy,
rodzynki. Posłodzić
stewią. Wymieszać.
Kaszę podzielić na dwie części. Jedna częścią wyłożyć spód formy.
Na niej wyłożyć doprawione
jabłka i ponownie
kasza. Na wierzchu wyłożyć
jabłka.Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 40 minut. temp. 190 st. CUwaga:
Równie dobrze na wiechu może być
kasza jaglana a w środku
jabłka.Na wierzch zapiekanki można położyć kilka listków
masła i zapiec.Na każdej porcji zapiekanki można położyć kleks
śmietany jeśli ktoś lubi.