Wykonanie
Nie ulega wątpliwości, że
wątróbka posiada bardzo dużo wartości odżywczych i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm.Składniki:1/2 kg
wątróbki drobiowej1 duża
cebula lub dwie małe2 małe
winne jabłka2 łyżki
oleju lub
smalcuPrzyprawy:
sólpieprz czarnylubczykmajeranekWykonanie:Na patelnie wlać
olej.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wrzucić na rozgrzany
olej.
Jabłka obrać. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę. Dorzucić do
cebuli i smażyć. Cały czas mieszać. Kiedy
cebula się zeszkli dodać opłukaną na sicie
wątróbkę. Smażyć przez chwilę. Jeśli
wątróbka będzie odpowiednio wysmażona posolić. Dodać nieco
pieprzu,
lubczyku i
majeranku. Wszystko razem wymieszać i można podać jako danie główne z
ziemniakami na obiad czy z
pieczywem na kolacje.
Uwaga!Przyrządzając
wątróbkę wieprzową, pamiętajmy o wcześniejszym pozbyciu się żyłek i ewentualnej błony, które mogą popsuć smak potrawy. Nie solimy jej przed obróbką termiczną, ponieważ może stwardnieć i zyskać gorzki „akcent”.
Pieprz,
tymianek czy
majeranek także dodajemy dopiero pod koniec przyrządzania. Jeśli chcemy, by
wątróbka była delikatniejsza w smaku, moczymy ją przed smażeniem czy duszeniem przez godzinę w
mleku.Orientacyjna cena na luty 2015 r to 5 zł.