Wykonanie
Niepozorna
pieczarka zawiera w sobie spore ilości
białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej więc witaminy z grupy B i D, a także fosfor, potas, żelazo i miedź. Bogata w kwas foliowy. Proponuję zrobić szybki sos, Zaserwować możemy go np: z kotletami z
chleba.Składniki:30 dkg
pieczarek100 ml.
śmietany1 łyżka
mąki1 łyżka posiekanego
koperku ( może być suszony, mrożony lub świeży)
olej do smażenia
Przyprawy:
sólPieczarki wyczyścić. Umyć szybko pod bieżącą
wodą by nie nasiąkły. Większe przekroić na pół małe w całości wrzucić na rozgrzany
olej i szybko przysmażyć. Kiedy nabiorą rumianego koloru zalać je
śmietaną rozmieszaną z
mąką. Mieszać. Zagotować. Posolić i obficie posypać
koperkiem. Sos gotowy. Podałam z kotletami, które zrobiłam z czerstwego
chleba.Orientacyjny koszt to ok 4 zł.