ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną

Surówka z czerwonej kapusty z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Jest wielu zwolenników surowej diety tak jak “…zwolenniczka diety na surowo – Dr. Hankiewicz podkreślała „Wszystko, co nadaje się do jedzenia na surowo, nadaje się do jedzenia. Jemy wówczas, gdy jesteśmy głodni. Miejscem przetwarzania naszego jedzenia powinna być nasza kuchnia, a nie fabryka. Surowe warzywa, owoce i orzechy dają nam energię potrzebną do życia. Warzyw nie należy obierać, jedynie myć. Soki należy wyciskać z warzyw i owoców nieobieranych, jedynie umytych,..”
Składniki:
1/2 główki małej czerwonej kapusty
garść żurawin ok. 50 gram
1 cebula
1 papryka czerwona
2 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
1/2 łyżeczki cukru
Przyprawy: Pieprz czarny mielony, sól.
Wykonanie:
Czerwoną kapustę i cebulę drobno posiekać. Posolić. Wymieszać i odstawić.
Kiedy kapusta nieco zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę i garść żurawin.
Pokropić olejem. Wlać octu. Posypać cukrem i dokładnie wymieszać. Oprószyć pieprzem.
Uwaga!
Można posypać orzechami, słonecznikiem czy pestkami dyni.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/surowka-z-czerwonej-kapusty-z-zurawina