Obecność pieczarek w diecie pomaga między innymi w odchudzaniu. Wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia. Ponadto są tanie i smaczne. Pieczarki w sosie pomidorowym mogą służyć jako przystawka, samodzielne danie czy sos podany z kaszą, ziemniakami czy makaronem. Idealne do pieczywa. Serwować je można na zimno i gorąco.Składniki:1 kg pieczarek3 ogórki konserwowe1 – 2 szkl. zalewy z ogórków3 łyżeczki koncentratu pomidorowego4 średniej wielkości cebuleolej do smażeniaok 3 łyżek mąki pszennejPrzyprawy: sól, pieprz,Wykonanie:Pieczarki wyczyścić. Jeśli jest taka potrzeba obrać ze skórki. Odciąć trzonki. Kapelusze ułożyć na blacie i posypać solą. Poprószyć pieprzem.Wsypać mąkę do głębokiego talerza. Każdy kapelusz pieczarki obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać olej i smażyć.Cebulę obrać. Posiekać w półplasterki.Kiedy kapelusze będą usmażone wyjąć je i wyłożyć na miskę.Na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.Dodać przecier pomidorowy i smażyć razem z cebulą.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Dodać do podsmażonej cebuli z przecierem.Dolać zalewę z ogórków. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia.W razie potrzeby doprawić według własnego smaku. Dodać usmażone pieczarki i całość delikatnie wymieszać.Nałożyć do słoików i zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dwa dni aby połączyły się smaki.