Wykonanie
Bardzo lubię
seler i często gości na moim
stole. Nie wiem czy wiecie że,
seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza a w 10 dag bulwy
selera jest zaledwie 7 kalorii, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal.Składniki1 średniej wielkości
seler150 g
sera żółtego1
jajko1 łyżka
mąki2 łyżki
bułki tartejolej do smażenia
Przyprawy:
sól,
pieprz czarny ,
pieprz ziołowy,
lubczykWykonanie:
Ugotować
seler do miękkości. (Nie wylewać
wody w której się gotował, ponieważ można na niej przyrządzić zupę lub ugotować w całości w rosole).Wyjąć. Na chwilę odstawić by przestygł.Pokroić w plastry.Każdy plaster posypać
pieprzem czarnym,
pieprzem ziołowym,
lubczykiem.Na każdy plaster
selera położyć plaser
sera żółtego i złożyć dwa plastrem razem.Trzymać tak by się nie rozleciał i panierować w
mące, roztrzepanym
jajku i
bułce tartej.Na patelni rozgrzać tłuszcz i ułożyć kotlety z
selera. Upiec z dwóch stron.Na każdym kotleciku położyć plaster
żółtego sera. Przykryć pokrywką i zaczekać aż
ser się rozpłynie.Podałam z
ziemniakami ugotowanymi na parze oraz z
surówką marchewkową z
chrzanem.