Wykonanie
Często kiedy robię zakupy widzę poodrywane liście z
kalarepy. Dużo ludzi je wyrzuca. Ja kroję je do zupy jarzynowej lub robię z nich dodatek do drugiego dania.Składniki: (na dwie porcje)

liście
kalarepy co najmniej z dwóch sztuk1
pomidor4
rzodkiewki (niekoniecznie)1
cebulaPrzyprawy:2 łyżki
octu jabłkowegosólpieprz czarny1 łyżka
oleju
Wykonanie:Liście
kalarepki odciąć od bulwy.Dokładnie umyć. Pokroić łodyżki i wrzucić na gotującą się posoloną
wodę.Następnie posiekać liście i wrzucić do gotujących się łodyżek.Umytą
rzodkiewkę posiekać w cienkie półksiężyce i dorzucić do reszty.Gotować ok 5-10 minut. Po tym czasie odcedzić. Dodać posiekaną
cebulę i pokrojony w kosteczkę
pomidor. Nie zdejmując z ognia przemieszać. Następnie wlać
olej i
ocet. Posypać
pieprzem. Dodać
soli do smaku. Chwilę trzymać na ogniu aż zmięknie
cebula i
pomidor straci surowy smak.Uwaga:Można przełamać zakwaszone liście
kalarepki łyżeczką
cukru.Jeśli ktoś lubi można zamiast
octu wlać kwaśną
śmietanę.Koszt sałatki niewielki.Orientacyjnie ok.1 , 5 – 2 zł.(wszystko zależy od tego w jakiej cenie uda się nam kupić produkty pamiętając, iż liście mamy poniekąd jako odpad)