Wykonanie
Jeden z moich sposobów na podanie
kalarepy aby na talerzu nie było nudno. Do wykonania farszu wykorzystałam ugotowane
marchewki z rosołu, niewielką ilość
żółtego sera i trochę przypraw.Składniki:2 małe
kalarepki2 małe ugotowane
marchewki4 plastry
żółtego sera1 łyżka
masłaPrzyprawy:
sól,
pieprz czarny,
koperek.Wykonanie:
Kalarepę umyć. Obrać. Ściąć wierzch i odłożyć na
boku ( posłuży do przykrycia jako “czapeczka”).Wydrążyć łyżeczką środki (można wydrążyć je po ugotowaniu całej
kalarepki).Wszystko ugotować w osolonej wodzie do miękkości.Przecedzić przez sito. Odsączyć z
wody. Odłożyć na bok
kalarepę do faszerowania i “czapeczki”. Wydrążony miąższ oraz ugotowaną
marchewkę pognieść widelcem. Dodać posiekany
koperek i pokrojony drobno
ser. Doprawić do smaku.Gotowy farsz nakładać do
kalarepy. Przykryć “czapeczkami”. Ułożyć w rondelku. Dodać nieco
masła i podlać niewielką ilością
wody lub
mleka. Przykryć pokrywką i postawić na kilka minut na ogniu aby roztopił się
ser w farszu.(Po wyjęciu gotowych kalarepek powstały sos można zagęścić
mąką)Przed podaniem posypać czarnym mielonym
pieprzem.