ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z piekarnika — z serem i ziołami

Pieczone ziemniaki z piekarnika — z serem i ziołami

nazwa

Składniki

Wykonanie

Pie­czone ziem­niaki to rary­tas jaki chyba każdy, kto kie­dyś palił ogni­sko, dosko­nale zna. Zapach chru­pią­cej skórki prze­ni­ka­jący do wnę­trza pie­czo­nego ziem­niaka trudno pomy­lić z czymś innym. Ten prze­pis na pie­czone ziem­niaki wnie­sie nieco nowo­cze­sno­ści — zro­bimy je w pie­kar­niku.
Prze­pis na pie­czone ziem­niaki wprost z pie­kar­nika jest banalny.
ziem­niaki,
ser żółty,
masło,
przy­prawa do ziem­nia­ków.
Tylko tyle i aż tyle. Celowo nie podaję ilo­ści skład­ni­ków, bo jedna osoba zje dwa pie­czone ziem­niaki, druga trzy, a trze­cia po jed­nym będzie miała dosyć. Sporo też zależy od wiel­ko­ści kar­to­fli: wia­domo — im więk­sze, tym mniej będziemy ich potrze­bo­wać. Ilość ziem­nia­ków dobie­ramy “pod sie­bie”. Mnie zazwy­czaj wystar­czają 2 śred­nie, mojej dru­giej połówce — 1 sztuka.
Gdy mamy już dokład­nie umyte i opłu­kane ziem­niaki, czas na naj­bar­dziej skom­pli­ko­waną ope­ra­cję — naci­na­nie. Ziem­niaki naci­namy w dość cien­kie 2–3 mm talarki, które mają być połą­czone na spo­dzie. Ja robię to w ten spo­sób, że kładę ziem­niaka na spodeczku i naci­skam go kra­wę­dzią tnącą noża od góry. W dol­nej czę­ści linii cię­cia, ostrze noża opiera się o brzegi spodeczka zosta­wia­jąc w dole ziem­niaka nie­do­ciętą prze­strzeń. Ope­ra­cję powta­rzam tyle razy, ile trzeba.
Pomię­dzy talarki ziem­niaka wty­kamy naprze­mien­nie wąskie pla­sterki sera. Wycho­dzi coś na kształt jeżyka, któ­rego może­cie podzi­wiać na powyż­szym zdję­ciu. Wierzch posy­pu­jemy przy­prawą do ziem­nia­ków i ukła­damy kilka kawa­łecz­ków masła. Tak przy­go­to­wane ziem­niaki wsa­dzamy do pie­kar­nika roz­grza­nego do ok. 200°C i pie­czemy do zmięk­nię­cia przez ok. 30–60 min. Ser w tym cza­sie powi­nien się dobrze zru­mie­nić.
Jeśli bar­dzo nam się śpie­szy, pie­czone ziem­niaki możemy wycią­gnąć z pie­kar­nika jesz­cze przed moc­nym przy­ru­mie­nie­niem sera (po ok. 20–30 min.) i dogo­to­wać je przez kilka minut w kuchence mikro­fa­lo­wej.
Pie­czone ziem­niaki poda­jemy z ulu­bio­nym mię­sem, lub wci­namy same — też są bar­dzo smaczne
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika-z-serem-i-ziolami