Wykonanie
Pieczone ziemniaki to rarytas jaki chyba każdy, kto kiedyś palił ognisko, doskonale zna. Zapach chrupiącej skórki przenikający do wnętrza pieczonego ziemniaka trudno pomylić z czymś innym. Ten przepis na pieczone ziemniaki wniesie nieco nowoczesności — zrobimy je w piekarniku.Przepis na pieczone ziemniaki wprost z piekarnika jest banalny.ziemniaki,
ser żółty,
masło,przyprawa do ziemniaków.Tylko tyle i aż tyle. Celowo nie podaję ilości składników, bo jedna osoba zje dwa pieczone ziemniaki, druga trzy, a trzecia po jednym będzie miała dosyć. Sporo też zależy od wielkości kartofli: wiadomo — im większe, tym mniej będziemy ich potrzebować. Ilość ziemniaków dobieramy “pod siebie”. Mnie zazwyczaj wystarczają 2 średnie, mojej drugiej połówce — 1 sztuka.Gdy mamy już dokładnie umyte i opłukane ziemniaki, czas na najbardziej skomplikowaną operację — nacinanie. Ziemniaki nacinamy w dość cienkie 2–3 mm talarki, które mają być połączone na spodzie. Ja robię to w ten sposób, że kładę ziemniaka na spodeczku i naciskam go krawędzią tnącą noża od góry. W dolnej części linii cięcia, ostrze noża opiera się o brzegi spodeczka zostawiając w dole ziemniaka niedociętą przestrzeń. Operację powtarzam tyle
razy, ile trzeba.
Pomiędzy talarki ziemniaka wtykamy naprzemiennie wąskie plasterki
sera. Wychodzi coś na kształt
jeżyka, którego możecie podziwiać na powyższym zdjęciu. Wierzch posypujemy przyprawą do ziemniaków i układamy kilka kawałeczków
masła. Tak przygotowane ziemniaki wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200°C i pieczemy do zmięknięcia przez ok. 30–60 min.
Ser w tym czasie powinien się dobrze zrumienić.Jeśli bardzo nam się śpieszy, pieczone ziemniaki możemy wyciągnąć z piekarnika jeszcze przed mocnym przyrumienieniem
sera (po ok. 20–30 min.) i dogotować je przez kilka minut w kuchence mikrofalowej.
Pieczone ziemniaki podajemy z ulubionym mięsem, lub wcinamy same — też są bardzo smaczne