ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowe ciasto bananowe

Dwukolorowe ciasto bananowe

nazwa

Wykonanie

Namiętność do bananów
Namiętnie nienawidzę przejrzałych bananów. Najlepszy banan jest dla mnie w postaci mało dojrzałej, jeszcze w połowie zielony, twardy i niezbyt słodki. Banany żółte, a tym bardziej te z ciemnymi plamkami, zużywam tylko i wyłącznie w wypiekach, głównie w cieście bananowym.
Chwaliłam się już moim popisowym, Ciastem bananowym w polewie czekoladowej . Tym razem wersja z troszkę zmodyfikowanymi składnikami, co w efekcie daje dwukolorowe ciasto. Przepis podpatrzyłam na blogu Mała Cukierenka .
Składniki na keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x8cm:
60g masła
2 szkl. maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego, używam Zott lub Bakoma
¾ szkl. cukru
3 dojrzałe banany – duże
2 łyżki gorzkiego kakao - płaskie
Składniki lodówkowe: jajka i jogurt, powinny być wyjęte z niej wcześniej i dodawane do ciasta w temperaturze pokojowej.
W garnuszku roztopić masło na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
W pierwszej - dużej - misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej konsystencji.
W trzeciej misce rozgnieść widelcem banany na papkę. Dodać cukier, dolać roztopione masło i dokładnie wymieszać łyżką.
Do miski z mąką, dodać masę bananową – druga miska - oraz masę jajeczną – trzecia miska . Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą mannąkasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają .
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180C ok. 55-60 min – w 1/3 wysokości, bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Stan upieczenia sprawdzać testem „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawić w blaszce do całkowitego ostygnięcia.
Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową, gdyż ciasto jest w zamyśle mało słodkie.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/10/dwukolorowe-ciasto-bananowe.html