ßßß Cookit - przepis na Tarta z dynią

Tarta z dynią

nazwa

Wykonanie

Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać.
Tym razem proponuję tartę z dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)
Ciasto:
200 g mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g mąki pełnoziarnistej)
50 g cukru pudru
100 g zimnego masła
2 żółtka
1-2 łyżki zimnego mleka
Wszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę i wsadzamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut: pierwsze 10 minut z obciążeniem (groch, ryż), potem zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut.
Wyjąć z piecyka i ostudzić.
Masa:
500 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni
500 ml mleka 3,2%
200 g cukru
2 duże jajka
laska wanilii dla smaku można dodać odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonu
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy dynię, cukier i laskę wanilii (laskę rozkrawamy i przerzucamy do garnka). Mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Podnosimy przykrywkę i układamy ją tak, żeby przykrywała 1/2 garnka - tak gotujemy przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii i mielimy całość blenderem na gładką masę. Ostawiamy do wystygnięcia.
Jak już masa ostygnie dodajemy do niej powoli dwa rozbełtane jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanego ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała.
Jamie polecał podawać z bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem, to... w pracy smakowało ;)
Smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/10/tarta-z-dynia.html