Wykonanie
Dynia jest obecnie wszędzie i warto to wykorzystać.Tym razem proponuję tartę z
dynią przepisu Jamesa Olivera - słodka i pyszna :)
Ciasto:200 g
mąki tortowej (ja dałam 100 tortowej i 100 g
mąki pełnoziarnistej)50 g
cukru pudru100 g zimnego
masła2
żółtka1-2 łyżki zimnego
mlekaWszystkie składniki dokładnie siekamy na ciasto, robimy z niego kulę i wsadzamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy i przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut: pierwsze 10 minut z obciążeniem (
groch,
ryż),
potem zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10 minut.Wyjąć z piecyka i ostudzić.Masa:500 g obranej, pokrojonej w kostkę dyni500 ml
mleka 3,2%200 g
cukru2 duże
jajkalaska wanilii dla smaku można dodać odrobinę
gałki muszkatołowej i
cynamonuDo garnka wlewamy
mleko, dodajemy
dynię,
cukier i
laskę wanilii (laskę rozkrawamy i przerzucamy do garnka). Mieszając doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Podnosimy przykrywkę i układamy ją tak, żeby przykrywała 1/2 garnka - tak gotujemy przez kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy
laskę wanilii i mielimy całość blenderem na gładką masę. Ostawiamy do wystygnięcia.Jak już masa ostygnie dodajemy do niej powoli dwa rozbełtane
jajka i ponownie ubijamy wszystko blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do wcześniej przygotowanego ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut - masa zesztywnieje, ale nadal będzie się lekko ruszała.Jamie polecał podawać z
bitą śmietaną, ale ja zrobiłam bez niej i z tego, co wiem, to... w pracy smakowało ;)Smacznego :)