Wykonanie
Zobaczyłam w sklepie takie śliczne
figi i nie mogłam się oprzeć! No a to plus jeszcze trochę dobroci i śniadanie gotowe :)
Składniki (na 2 kanapki):1
figa1/2 krążka
sera pleśniowego4 plastry
boczkucytryna, a w zasadzie
sok z cytrynypieczywo (u mnie ciemne ze
słonecznikiem)Nie lubię surowej
figi, dlatego pokroiłam ją na 8 części i podpiekłam w piecyku przez jakieś 8 minut. Tak po prawdzie, to
figi jako takie nie robią na mnie wrażenia, za to podkreślając ich smak dodatkami - można wyczarować naprawdę bajeczne danie.
Plastry
boczku podsmażamy na patelni.
Ser pleśniowy kroimy w cienkie trójkąty.
Cytrynę wyciskamy - potrzebne nam będzie około łyżeczki soku.Na kanapkę kładziemy
boczek,
ser i
figę i wszystko skrapiamy
sokiem z cytryny*. I to tyle :)Smacznego :)I przy okazji zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK
Jeśli chcecie wypróbować inne kanapki z
figami, to polecam wersję z
masłem,
serem ricottą,
figą i
miodem. I ewentualnie dodatkami:
owocami,
orzechami,
czekoladą.