ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Jesień to u mnie czas ciepłych pledów, wzorzystych swetrów, parujących kubków herbaty, wrzosów, książek (no dobra przyznaję się czas książek jest zawsze) i czas czekoladowego ciasta. :) W chłodne dni nic tak nie poprawia nastroju jak odrobina koloru, słodkiego zapachu czekolady wydobywającego się z piekarnika i herbaty pitej w domowym zaciszu. Przepis na to ciasto polecam leniwcom :) , ponieważ jest szybkie w przygotowaniu, piękne dla oka i bardzo, bardzo pyszne :)
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
4 jajka
150 g cukru
80 g mąki pszennej
2 tabliczki gorzkiej czekolady
200 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
9 gruszek
Przygotowanie:
1. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
2. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, skrapiamy cytryną, żeby nie ciemniały, następnie możemy odkroić cienką część gruszki (tą odchodzącą od ogonka) tak by zostały same brzuszki. Dla ładnego efektu brzuszki nacinamy wzdłuż.
3. Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C.
4. 2 tabliczki czekolady łamiemy na tafelki, wkładamy z masłem do garnka a ten do drugiego garnka z gotującą się wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając.
5. Do miski wbijamy jaja i miksujemy z cukrem na gładką masę. Następnie do jajecznej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i znowu miksujemy do połączenia skladników. Na końcu do ciasta dolewamy stopniowo rozpuszczoną czekoladę i masło i ponownie miskujemy.
Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy, układamy na nim gruszki nacięciami do góry lekko je wciskając, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C.
Ciasto można upiec również bez dodatku proszku do pieczenia, wtedy jest niższe a czas pieczenia to około 25 minut.
Jest pyszne :)
Smacznego :)
Źródło:http://pancerka.blogspot.com/2015/10/ciasto-czekoladowe-z-gruszkami.html