Wykonanie
Po zakupie nowej formy na tartę, postanowiłam ją przetestować. Metalowa forma z wyjmowanym dnem sprawdziła się świetnie, dużo lepiej od sylikonowej, którą kupiłam w ubiegłym roku.Ale nie
będę recenzować formy na tartę. Tematem posta jest to co w niej upiekłam. A było to kruche, pełnoziarniste ciasto pszenne z dodatkiem
mąki ryżowej. Po upieczeniu i wystudzeniu
spodu nałożyłam na niego intensywnie
waniliowy krem jaglany oraz niezawodny mus
rabarbarowy. Natomiast wierzch ozdobiłam
malinkami i
jagodami.
Tarta smakuje wspaniale. Nie jest ciężka, bo nie zawiera żadnych tradycyjnych mas. Dzięki sezonowym
owocom, jest po prostu latem na talerzu.Składniki na tarte o średnicy 26cm:ciasto:120g
mąki pszennej pełnoziarnistej40g
mąki ryżowej80g
masła45g cukru/
ksylitolu3-4 łyżki
mleka2
żółtkakrem jaglany:120g
kaszy jaglanej650ml
mlekalaska wanilii1/4 szklanki
cukrumus
rabarbarowy:500g
rabarbaru5 łyżeczek
cukru2 płaskie łyżki
żelatyny + trochę
wody+maliny i
jagody do ozdobienia wierzchuCiasto:Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie ciasto wałkujemy. Przekładamy je na blachę do tarty wysmarowaną tłuszczem i delikatnie posypaną
mąką. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.Na ciasto układamy papier do pieczenia, a na niego wysypujemy np.
ryż, aby
tarta nie wyrosła.Ciasto pieczemy przez 15 minut w 220C. Zdejmujemy papier z
ryżem i pieczemy je przez kolejne 10 minut w 170C.Mus
rabarbarowy:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy go do garnka, dodajemy
cukier i gotujemy przez kilkanaście minut, aż
rabarbar zmięknie. Blendujemy go na gładką masę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy ją do musu, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy go krótko, stale mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania.Krem jaglany:Do garnka wsypujemy
kaszę, wlewamy
mleko. Dodajemy ziarenka z
laski wanilii oraz skórkę i
cukier. Całość gotujemy przez co najmniej 15 minut, aż
kasza zmięknie. Wyjmujemy skórkę z
wanilii i miksujemy
kaszę na gładki krem.Wykonanie:Na przestudzone ciasto kładziemy letni krem (jeśli za mocno zgęstnieje, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dodać więcej
mleka), a następnie przestygnięty mus
rabarbarowy. Wierzch ozdabiamy
malinami i
jagodami lub innymi sezonowymi
owocami.Tartę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego:)