ßßß Cookit - przepis na Tarta z kremem waniliowym i musem rabarbarowym

Tarta z kremem waniliowym i musem rabarbarowym

nazwa

Wykonanie

Po zakupie nowej formy na tartę, postanowiłam ją przetestować. Metalowa forma z wyjmowanym dnem sprawdziła się świetnie, dużo lepiej od sylikonowej, którą kupiłam w ubiegłym roku.
Ale nie będę recenzować formy na tartę. Tematem posta jest to co w niej upiekłam. A było to kruche, pełnoziarniste ciasto pszenne z dodatkiem mąki ryżowej. Po upieczeniu i wystudzeniu spodu nałożyłam na niego intensywnie waniliowy krem jaglany oraz niezawodny mus rabarbarowy. Natomiast wierzch ozdobiłam malinkami i jagodami.
Tarta smakuje wspaniale. Nie jest ciężka, bo nie zawiera żadnych tradycyjnych mas. Dzięki sezonowym owocom, jest po prostu latem na talerzu.
Składniki na tarte o średnicy 26cm:
ciasto:
120g mąki pszennej pełnoziarnistej
40g mąki ryżowej
80g masła
45g cukru/ ksylitolu
3-4 łyżki mleka
2 żółtka
krem jaglany:
120g kaszy jaglanej
650ml mleka
laska wanilii
1/4 szklanki cukru
mus rabarbarowy:
500g rabarbaru
5 łyżeczek cukru
2 płaskie łyżki żelatyny + trochę wody
+maliny i jagody do ozdobienia wierzchu
Ciasto:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy. Przekładamy je na blachę do tarty wysmarowaną tłuszczem i delikatnie posypaną mąką. Wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny.
Na ciasto układamy papier do pieczenia, a na niego wysypujemy np. ryż, aby tarta nie wyrosła.
Ciasto pieczemy przez 15 minut w 220C. Zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy je przez kolejne 10 minut w 170C.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy go do garnka, dodajemy cukier i gotujemy przez kilkanaście minut, aż rabarbar zmięknie. Blendujemy go na gładką masę.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy ją do musu, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy go krótko, stale mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania.
Krem jaglany:
Do garnka wsypujemy kaszę, wlewamy mleko. Dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz skórkę i cukier. Całość gotujemy przez co najmniej 15 minut, aż kasza zmięknie. Wyjmujemy skórkę z wanilii i miksujemy kaszę na gładki krem.
Wykonanie:
Na przestudzone ciasto kładziemy letni krem (jeśli za mocno zgęstnieje, wystarczy go podgrzać i ewentualnie dodać więcej mleka), a następnie przestygnięty mus rabarbarowy. Wierzch ozdabiamy malinami i jagodami lub innymi sezonowymi owocami.
Tartę wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/07/tarta-z-kremem-waniliowym-i-musem.html