Wykonanie
Sezon na
rabarbar w pełni, na szczęście jest dostępny także w Holandii, dlatego jak zobaczyłam u Ani z Everyday Flavours tę tartę zaraz zabrałam się do pracy. Pyszny pomysł na wykorzystanie
rabarbaru i bardzo znanego deseru jakim jest panna cotta. Koniecznie zróbcie to ciasto na większej blaszce, ja zrobiłam na mniejszej, prostokątnej i już żałuję, że tak mało!


Składniki na tartę 11x35 cm:Kruchy spód:200 g
mąki pszennej50 g
cukru100 g
masła1
jajko2 łyżki zimnej
wodyNadzienie:360 ml
śmietanki kremówki70 ml
mlekapół
laski wanilii35 g
cukru3 łyżeczki
żelatyny400 g
rabarbaru1 łyżka
cukruNajlepiej rozpocząć od wykonania ciasta,
Mąkę,
cukier i pokrojone
masło wrzucamy do miski i mieszamy rękoma do połączenia składników, dodajemy
żółtka oraz
wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy, zawinięte w folię, do lodówki na minimum pół godziny.W tym czasie myjemy
rabarbar, kroimy na kawałki, tak by pasowały one na naszą blachę, będziemy je na koniec układać na wierzch ciasta i nadzienia. Przycięte kawałki układamy na blachę piekarnika, posypujemy
cukrem i pieczemy w 200 st. C około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Gdy ciasto odleży już w lodówce swój czas, wałkujemy je i układamy na formę, robimy widelcem dziurki. Następnie wkładamy ją na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 30 minut.Do przygotowania panna cotty podgrzewamy
śmietanę i
mleko, dodajemy
wanilię i
cukier, zagotowujemy.Odstawiamy garnek z gazu dodajemy
żelatynę i dokladnie mieszamy by się rozpuściła. Panna cotta musi ostygnąć, mieszamy ją co jakiś czas.Na zimny spód wylewamy ostudzoną panna cottę i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy masa się stęgnie układamy na niej
rabarbar.Smacznego!
