Wykonanie
Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często ją po prostu piekę w piekarniku albo smażę. Jednak dziś mam dla was coś zupełnie innego- placuszki z
cukinii. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilkanaście minut, więc świetnie sprawdzą się w roli obiadu "na szybko".Placuszki można podać z
sosem czosnkowym,
szynką,
serem lub jako dodatek do
mięsa itp.Jeżeli zamienicie
sól i
pieprz na
cukier, powstaną pyszne placki, do których możecie dorzucić
owoce albo
dżem.Składniki na 24 sztuki:nieduża
cukinia2/3 szklanki
mąki kukurydzianej *1/3- 1/2 szklanki
mleka2
jajkasólpieprz*Można zastąpić jakąkolwiek inną np. pszenną,
ryżową, żytnią, jaglaną.
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze (ja wybrałam drugą opcję, ale jeśli zetrzecie
cukinie będzie bardziej wyczuwalna i zmieni konsystencje placków; będą równie smaczne). Dodajemy do niej
jajka,
mleko,
mąkę,
sól i
pieprz. Mieszamy łyżką.Placuszki smażymy na
oleju rzepakowym (będą chrupiące) lub na suchej patelni. Odwracamy je w momencie gdy na powierzchni ciasta pojawią się bąbelki.Smacznego;)