Wykonanie
Bardzo dawno nie było u mnie przepisu na danie wytrawne. Dziś to zmieniam i dzielę się z
wami pomysłem na
filety z kurczaka w sosie
porowym. Przepis został stworzony z myślą o Radku, który nie może doczekać się większej ilości postów z udziałem
mięsa.;)
Mięso najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, ale jeśli wolicie
kaszę, to też może być. Jako dodatek proponuję świeże
ogórki lub
pomidory.Składniki na 4 porcje:2
filety z kurczaka100ml
śmietany 30%porcebulaczosnek0,5l
bulionu*
sólpieprzpapryka ostra i słodka*
Bulion może być warzywny, drobiowy, albo przygotowany z
kostki rosołowej.Do garnka wlewamy
bulion, dodajemy umytego i pokrojonego
pora, posiekaną
cebulę i dwa ząbki
czosnku. Gotujemy przez około 10 minut, tak aby warzywa zmiękły. Garnek zdejmujemy z ognia. Warzywa blendujemy na gładki krem i ponownie odstawiamy na palnik. Dolewamy
śmietankę, doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy, aż do zgęstnienia. Zajmie to około 20 minut.Filety dokładnie oczyszczamy i kroimy na plastry. Przyprawiamy je
solą,
pieprzem,
papryką i dwoma ząbkami
czosnku. Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością
oleju rzepakowego.
Mięso możemy włożyć do garnka z sosem lub polewać nim bezpośrednio przed podaniem.Smacznego:)