Wykonanie
Nie wiem jak to się stało, że przepis na naleśniki
czekoladowe, które są dość popularne, dodaje dopiero teraz. Niemniej jednak nadrabiam zaległości i mam dla was doskonały przepis na dwukolorowe naleśniki. Jasna część ma smak
waniliowy, a ciemna oczywiście
czekoladowy. Ja wybrałam
gorzką czekoladę, jednak jeśli wolicie możecie ją zastąpić
mleczną.Swoje naleśniki zjadłam z
białym serem wymieszanym z
jogurtem oraz z
truskawkami.Składniki na 8 sztuk:1/2 szklanki
mąki jęczmiennej*1/2 szklanki
mąki pełnoziarnistej pszennej2/3 szklanki
mleka2/3 szklanki
wody gazowanej2
jajka3 łyżki
oleju3 paski
czekoladyłyżeczka
cukrułyżka
cukru waniliowego*Ja użyłam zmielonych pełnoziarnistych
płatków jęczmiennych.
Mąkę jęczmienną możecie zastąpić pszenną.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej-
czekoladę wkładamy do garnuszka, który umieszczamy w większym garnku z
wodą, stawiamy go na palniku i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia
czekolady.Do miski przesiewamy
mąki, dodajemy,
mleko,
wodę,
jajka,
olej i miksujemy ciasto na gładką masę. Połowę przelewamy do drugiej miski. Do jednej z nich dodajemy
cukier waniliowy i ponownie miksujemy. Natomiast do drugiej miski wlewamy
czekoladę i wsypujemy zwykły
cukier. Ciasto miksujemy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, ewentualnie delikatnie natłuszczonej patelni.Na patelnię wlewamy część jasnego ciasta i część ciemnego, tak, aby powstały dwukolorowe naleśniki.Smacznego:)