Wykonanie
Sezon
truskawkowy nadchodzi.Danie to możemy wykonać również zimą. Trzeba jednak o to zadbać, gdy mamy dostęp do świeżych
truskawek. Ja miksuję
truskawki z
cukrem i zamrażam w plastikowych pojemniczkach.Dzięki temu nawet zimą
mogę zjeść pyszne naleśniki z
serkiem i
truskawkami.

Składniki ciasta naleśnikowego:1,5 szklanki
mąki3 łyżki
oleju1/4 szklanki
cukru (ilość według uznania)łyżeczka
cukru waniliowego1
jajkookoło 1 szklanki
mleka1/3 szklanki
wodyPozostałe składniki:
waniliowy serek homogenizowanytruskawki zmiksowane z odrobiną
cukruWykonanie:Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość
mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, tzn powinno się łatwo rozprowadzać na patelni, ale nie powinno być za rzadkie. Jeśli
mleka dodaliśmy za dużo, można dosypać trochę
mąki.Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki
czemu nie muszę smarować patelni
olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją 1 łyżką
oleju. Ja używam do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.Do środka naleśników
daję serek, a po wierzchu polewam zmiksowanymi
truskawkami.Smacznego.



