Wykonanie
Swoje naleśniczki zjadłam z
serkiem wiejskim, sosem
jagodowym (
jagody ze słoiczka zmiksowane z
jogurtem naturalnym) i
płatkami kokosowymi, które
jadłam pierwszy raz i bardzo mi posmakowały.Składniki na 9 naleśników:3/4 szklanki
mąki orkiszowej i kukurydzianej (1:1)1/4 szklanki
maki ziemniaczanej1/2 szklanki
soku jagodowego *szklanka
mlekajajko3 łyżki
oliwy z oliwek*Ja użyłam domowego soku z
jagód, który był słodzony, więc pominęłam
cukier.Wszystkie składniki łączymy dokładnie za pomocą miksera. Następnie smażymy cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.Smacznego:)Dlaczego warto usmażyć naleśniki
jagodowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
jagody są świetnym źródłem witamin C, A, PP oraz witamin z grupy B oraz selenu, cynku, miedzi i manganu; ponadto są jednymi z najlepszych przeciwutleniaczy,
mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, żelazo, cynk i wapń, a także witamin z grupy B.