Wykonanie
Mam ostatnio potrzebę eksperymentowania w kuchni. Znudziły mi się pełnoziarniste pancakes, dlatego postanowiłam zrobić je z
mąką kukurydzianą. Są inne jeśli chodzi o miękkość (wychodzą twardsze), ale w smaku są równie dobre jak te wcześniej już wspomniane. Zapraszam do wypróbowania :)składniki (dla 1 osoby) :
jajkołyżka
mąki kukurydzianejłyżeczka
otrębówłyżka
mlekaoliwa do smażenia
Mąkę mieszamy z
otrębami. Wbijamy
jajko, dodajemy
mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść średnio gęste.Smażymy placki na dobrze rozgrzanej patelni, którą wcześniej smarujemy odrobiną
oliwy. Jeden pancake to u mnie jedna łyżka ciasta, wy możecie zrobić równie dobrze większe.Zarumieniamy placki z obydwu stron na średnim ogniu.Możemy podawać je zarówno na słono jak i na słodko.