Wykonanie
Gdy jakiś czas temu będąc u przyjaciółki
jadłam krem
brokułowy, a innym razem robiony z
pietruszki,
marchewki,
pora i
selera przekonałam się do zup krem. Nie wiem
czemu, ale zazwyczaj kojarzyły mi się z bezsmakowym jedzeniem dla małych dzieci, w dodatku moje pierwsze, ubiegłoroczne podejście do tego typu dań było nieudane. Jednak cała ta historia już za mną i teraz
będę jadła takie zupki codziennie;)Pierwsza zupka jaka chcę się z
wami podzielić zachwyciła podniebienie moje, mojej siostry i mamy. Krem przygotowałam na bazie
brokuła,
selera,
marchewki i
ziemniaków, które miały nadać kremową konsystencję. Zupkę najlepiej jest zrobić na domowym rosole, ale przypuszczam, że w krytycznej sytuacji nada się też kostka, choć na pewno zmieni ona smak dania.Składniki:1/2l rosołu,
bulionu warzywnego, ewentualnie
wody z kostką/ masą przyprawpół średniego
brokułaśredni
korzeń seleraśrednia
marchewka3 małe
ziemniakiSelera,
marchewkę i
ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na nieduże kawałki, aby szybciej się ugotowały.Do garnka wlewamy rosół, dodajemy umyte warzywa i gotujemy, aż jarzyny zmiękną. W tym momencie dorzucamy umytego i porozdzielanego na części wcześniej
brokuła i gotujemy do miękkości.Następnie warzywa miksujemy blenderem na krem, w razie potrzeby doprawiamy.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować zupę krem z
brokuła, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
seler jest doskonałym źródłem witaminy C, B, E, wapnia, potasu, cynku; ponadto usprawnia on proces trawienia, obniża ciśnienie, w dodatku oczyszcza on organizm z toksyn,
brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw świata;; zawiera mnóstwo witamin C, A, K, kwasu foliowego, potasu i wapnia; jest on świetnym sprzymierzeńcem w walce ze słabymi stawami,
marchewka znana jest z zawartości całego szeregu witamin: A, B, C, E, H, K, PP oraz potasu, wapnia,
sodu i fosforu.