ßßß Cookit - przepis na Sezamowiec z masą chałwową

Sezamowiec z masą chałwową

nazwa

Wykonanie

Witajcie
Dziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto, sezam, chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej.
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
250 g masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm).
Masa sezamowa:
1 szklanka sezamu (z czubem)
1/4 szklanki cukru
1/2 masła (100 g)
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki wkładamy na patelnię i mieszając przesmażamy aż się ładnie połączą. Wykładamy na jeden z placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C.
Masa kokosowa:
2/3 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowego
dżem najlepiej z czarnej porzeczki
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.
Masa chałwowa:
1/4 szklanki cukru
250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
100 g miękkiego masła
Wszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/10/sezamowiec-z-masa-chawowa.html