Wykonanie
Ziemniaczana
sałatka to idealny "zapychacz". Idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Będzie też świetnym pomysłem, jeśli nie masz czasu na przygotowanie obiadu - ja np. podałam ją z odsmażonymi
udkami kurczaka - jako
sałatkę i
ziemniaki w jednym ;)Poza licznymi zaletami ma też jedną, ogromną wadę - można ją jeść, jeść i jeść... i jeść. Ale ponieważ
ziemniaki same w sobie (wbrew powszechnej opinii) nie są jakoś mega tuczące,
cebula jest zdrowa, a
jajek podobno już nie trzeba panicznie się bać, to w gruncie rzeczy,
czemu nie jeść? ;)Składniki (4 porcje):- 0,5 kg
ziemniaków*- 1 średniej wielkości
cebula- 4
jajka ugotowane na twardo- 2 - 3
ogórki kiszone lub konserwowe (użyłam kilku
korniszonów)- 2 - 3 łyżki
majonezu-
sól,
pieprz do smaku* najlepiej użyć gatunku
ziemniaków, które po ugotowaniu będą zwarte i nie będą się rozpadały. Ja kupiłam woreczek "specjalnych"
ziemniaków do sałatek.Przygotowanie:1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ugotowałam obrane, ale można w mundurkach). Wystudź, pokrój w grube plastry.2.
Cebulę i
jajka pokrój w kostkę.
Korniszony pokroiłam w plasterki, większe
ogórki pokrój w kostkę.3. Wymieszaj
ziemniaki z
cebulą,
jajkami i
majonezem, dopraw do smaku
solą i
pieprzem.