Wykonanie
To zdecydowanie wersja dania dla dorosłych, chyba że wasze pociechy lubią ostre smaki :) Jeśli nie wystarczy, że pominiecie
pieprz cayenne i będzie pyszna potrawa dla całej rodziny. Dzięki jogurtowi
mięso jest super wilgotne w środku.Zazwyczaj preferuję raczej łagodne smaki, ale że akurat byłam mega przeziębiona i niewiele czułam, to tak mi się "sibnęło" tego
pieprzu cayenne i wyszło super :) Jakoś się to "sibnęło" ostatnio do mnie przyczepiło - nie wiem od kogo...
mówi się tak w jakimś regionie?Dużą zaletą jest czas przygotowania :) Dobrze jak
mięso poleży pół godzinki w marynacie, ale cała nasza robota to wymieszanie składników i wstawienie
mięsa do piekarnika!Składniki:- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 90 g
jogurtu naturalnego (pół małego pudełeczka)- łyżeczka
pieprzu cayenne- 0,5 łyżeczki
soli- 0,5 łyżeczki
tymianku- 2 łyżeczki
miodu- szczypta
pieprzu- łyżeczka mielonego
czosnku (nie granulowanego!) lub ząbek świeżego- 0,5 kostki
sera feta (opcjonalnie)Przygotowanie:1. W miseczce dokładnie mieszamy
jogurt,
miód i wszystkie
przyprawy.2.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części: czyli odkrawamy małe
polędwiczki, a "resztę" piersi kroimy wzdłuż na pół na cieńsze plastry. Razem otrzymujemy sześć kawałków ;)3. Mieszamy dokładnie
mięso z marynatą. Zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.4. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni (bez termoobiegu). Przekładamy
mięso do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy bez przykrycia ok. 20 - 30 minut. Jeśli zdecydujesz się na wersję z
serem, po przełożeniu piersi do naczynia posyp je z wierzchu pokrojoną w kostkę lub paski
fetą.Podajemy z
ryżem lub
ziemniakami.