Wykonanie


Sernik w służbie jej królewskiej mości. ;)Inspirowany też
drinkiem caipiroska i ostatnimi upałami...250g
serka mascarpone330ml
śmietanki 36%4
jajka1 łyżka
soku z limonki5 łyżek
wódki (najlepiej
mięta z
limonką)100g
cukru trzcinowego na
curd limonkowy:3
jajka2 łyżki
masłasok z 3
limonekskórka otarta z 1
limonkipół szklanki
cukru trzcinowegoZe względu na zawartość
alkoholu, deser przeznaczony jest tylko dla dorosłych.Na początek w garnuszku rozgrzewamy
masło na
curd.Gdy będzie już płynne, wbijamy do niego
jajka i szybkimi ruchami dokładnie mieszamy trzepaczką.Szybko dorzucamy do niego otartą skórkę, sok z
limonek i
cukier i wszystko razem mieszamy na niedużym ogniu, do uzyskania gładkiej, gęstej masy.Gotowy krem odstawiamy do wystygnięcia.Z
jajek na sernik oddzielamy
białka i
żółtka.
Żółtka ubijamy mikserem z
cukrem trzcinowym do białości i zgęstnienia.Następnie dokładamy do nich
serek mascarpone,
wódkę i
sok z limonki i delikatnie łączymy wszystko na niskich obrotach.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubijamy do sztywności i dokładamy do
jajek i
serka.Ponownie wszystko łączymy delikatnie przy pomocy miksera.
Białka ubijamy również na sztywno ze szczyptą
soli i dorzucamy do nich pozostałą masę z
serka,
śmietanki i
żółtek. Łączymy mikserem na niskich obrotach.W ceramicznej tortownicy o wielkości 24 centymetrów wykładamy na dnie krem
limonkowo-jajeczny zwany
curdem i wygładzamy.Na brzegach tortownicy układamy połówki plasterków
limonek, zamoczone wcześniej w cukrze trzcinowym.Wylewamy na krem i
limonki całą masę sernikową.Wygładzamy jego powierzchnię i posypujemy wierz delikatną warstwą
cukru.Gotowy sernik wstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.Mój stał 8 i był dobrze zmrożony, a mimo wszystko nie był twardy jak skała.Idealne rozwiązanie na 30 stopniowe upały...
