Wykonanie
Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego
buraczka,
sera fety i
czosnku. Obtoczone w
sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne zwarzywami, ale idealne również do
pieczywa na zimno lub ciepło.

SKŁADNIKI :400 g mielonego, chudego
mięsa1 średni
burak1
cebula100 g
fety1
jajko1 mała czerstwa
bułka, namoczona i wyciśniętasol,
pieprz,
papryka w proszku do smaku3 ząbki
czosnku1 łyżeczka posiekanego
tymianku, odrobina
kolendrysezam do obtoczenia
olej do smażenia kotletówPRZYGOTOWANIE :
Buraczka i
cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.W misce łączymy
mięso,
jajko,
buraczka z
cebulą, przeciśnięty
czosnek,
bułkę i pokruszony
ser feta.
Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w
sezamie.Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek
oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania.Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C.Kotlety podajemy ciepłe, posypane
serem feta i
tymiankiem. Smacznego.

