ßßß Cookit - przepis na KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI

KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z
warzywami, ale idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło.
SKŁADNIKI :
400 g mielonego, chudego mięsa
1 średni burak
1 cebula
100 g fety
1 jajko
1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta
sol, pieprz, papryka w proszku do smaku
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry
sezam do obtoczenia
olej do smażenia kotletów
PRZYGOTOWANIE :
Buraczka i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W misce łączymy mięso, jajko, buraczka z cebulą, przeciśnięty czosnek, bułkę i pokruszony ser feta. Mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Z tak przygotowanej masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w sezamie.
Na patelni rozgrzewamy 5-6 łyżek oleju, obsmażamy kotlety ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania.
Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190 *C.
Kotlety podajemy ciepłe, posypane serem feta i tymiankiem. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/12/kotlety-mielone-z-buraczkami.html