Wykonanie
Łosoś to jedna z znanych i lubianych ryb, która często gości na naszym
stole. Bardzo ją lubię i przyznam że przeważnie przygotowuję
łososia dietetycznie. Dzisiaj podałam go w formie
steka z czerwonym
ryżem i warzywami, czyli lekkie i niskokaloryczne danie. Polecam.

SKŁADNIKI :300 g
świeżego łososiasól,
pieprz,
papryka w proszku do smaku
sok z cytryny100 g czerwonego
ryżu1/2 szklanki
bulionu1 mała
cukiniakawałek
bakłażana1 mała
papryka1
cebula1
brokuł, ugotowany na parzegarść
kiełków na patelnie
sałata i
tymianek do ozdobyPRZYGOTOWANIE :
Łososia myjemy, pozbawiamy skóry, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
papryką i odkładamy.Przekładamy go na patelnię teflonową, skrapiamy
sokiem z cytryny, wlewamy 4 łyżki
wody i smażymy na mały ogniu około 3 minuty z każdej strony, pod koniec dodajemy
kiełki i zakręcamy gaz.
Ryż gotujemy w wodzie do miękkości, odcedzamy. Warzywa kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wlewamy
bulion i dusimy do miękkości. Kiedy są już miękkie wsypujemy
ryż, ciągle mieszając chwilkę prużymy.Na talerz układamy
sałatkę z
ryżu, kawałek
łososia z
kiełkami i
brokuł. Danie dekorujemy
sałatą i
tymiankiem. Smacznego.Patelnię do smażenia niskotłuszczowego można nabyć w sklepie internetowym ; sklep dajar