ßßß Cookit - przepis na JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja pysznego jabłecznika, tym razem z budyniem i kruszonką. Połączenie smakowe rewelacyjne. Piekę je już kolejny raz i za każdym razem ciasto wychodzi pyszne.
SKŁADNIKI :
250 g masła / margaryny
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany ( gdyby ciasto nie chciało się zagnieść )
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkiem ( ja ucierałam mikserem ) dodajemy mąkę z proszkiem i ewentualnie śmietanę. Zagniatamy półkruche ciasto. Moje ciasto wyszło troszkę klejące więc bez chłodzenia wyłożyłam je na dno blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/30.
JABŁKA :
1 kg winnych jabłek
4-5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy w plastry ( bez gniazd nasiennych), przekładamy do garnka z cukrem i prużymy aż będą miękkie a płyny znacznie odparują. Po ostudzeniu doprawiamy do smaku i dodajemy mąkę, mieszamy. Do jabłek dodałam 2 brzoskwinie, jednak jest to niekonieczne.
BUDYŃ :
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
Z podanych składników gotujemy budyń, wyjdzie troszkę gęstszy, ale tak ma byc.
KRUSZONKA :
100 g zimnego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Masło rozcieramy z cukrem i mąką aż powstanie kruszonka.
PRZYGOTOWANIE :
Na ciasto wyłożone w blaszce, rozkładamy ciepły lub gorący budyń ( zimny nie da się rozsmarować).
Następnie wykładamy równomiernie jabłka i posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, około 40-45 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Kroimy na kawałki, podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/08/jabecznik-z-jabkami-budyniem-i-kruszonka.html