ßßß Cookit - przepis na CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ

CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ

nazwa

Wykonanie

Ciasto podobne do placka z malinami który robiłam według przepisu siostry Anieli. W dzisiejszej wersji zmieniłam kolejności warstw, na kruche ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane letko cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego.
Składniki (na formę 20 x 20cm)
Ciasto
30 dkg mąki
15 dkg masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
Masa Budyniowa
1 litr mleka
4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
5 dużych jabłek
cynamon
Beza
3 białka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki cukru
WYKONANIE
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód blachy . Ciepłym budyniem zalać ciasto, na nim ułożyć obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka i posypać cynamonem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około 50-60 minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/11/ciasto-budyniowo-jabkowe-pod-beza.html