ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki: na spód
180 g miękkiego masła
150 g mąki
200 g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
środek
900 g prażonych jabłek
cynamon, kardamon, wanilia
beza
6 białek
200 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ze składników na spód wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Odstawić na około 30 minut.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w 180 St.C.
Na upieczony spód wykładamy jabłka oraz bezę. Białka na bezę ubijamy na gładko. Po około 2 minutach dodajemy cukier po łyżce, wciąż ubijając. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Beza musi być po ubijaniu lśniąca.
Pieczemy ponownie jabłka i bezę przez około 20 minut w 180 St.C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze przez 10 minut przy otwartych drzwiczkach.
Ciasto jak chmurka:)
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2014/11/szarlotka-z-beza.html