Wykonanie
Młoda kapusta świetnie się nadaje na surówki itp, jednak dzisiaj podam przepis na kiszoną
młodą kapustę. Do kiszenia używamy główek tych bardziej zwartych, nadających się do szatkowania.
Kapustę solimy, nakładamy do dużego słoja i już wprawdzie na drugi dzień jest smaczna, ale warto poczekać 2-3 dni na końcowy efekt.
SKŁADNIKI :1 duża główka
kapusty około 2 kg3
marchewki1 łyżka
soli, opcjonalnie (
kapusta ma być posolona ale nie przesolona )duża garść posiekanego
koperku2 ząbki
czosnkuPRZYGOTOWANIE :Umytą i poszatkowaną
kapustę, przekładamy do miski, dodajemy startą na tarce
marchew, zmiażdżony
czosnek i
koperek, solimy i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy
kapustę na godzinę.
Kapustę ponownie dobrze mieszamy i ciasno nakładamy do dużego słoja, dociskamy aż zakryje się własnym
sokiem. Zakręcamy
słój, lekko aby gazy mogły uciec i odkładamy w ciepłe, ciemne miejsce.
Kapusta kiśnie około 3-4 dni, każdego dnia wbijamy w nią drewnianą łyżkę i odgazowujemy, następnie znowu ubijamy.
Kiśnięcie zależy od tego jak jest ciepło i jaką kwasowość chcemy
mieć. Trzeba próbować.
Kapustę już ukiszoną przekładamy do mniejszych słoików i przechowujemy w lodówce żeby spowolnić proces kiszenia, aż ja spożyjemy.Dobrze jest ja kisić w garnku kamiennym, jednak takiego nie mam ale świetnie nadaje się do tego duży
słój.
Kapusta jest bardzo smaczna zjadana nawet sama, jednak polecam przygotować z niej surówkę, smacznego.