ßßß Cookit - przepis na SZASZŁYKI ZE SKRZYDEŁEK

SZASZŁYKI ZE SKRZYDEŁEK

nazwa

Wykonanie

Kurczak z grilla a zwłaszcza skrzydełka to raczej przysmak nie jednej osoby. Dzisiaj podam fajny pomysł na szaszłyki ze skrzydełek, nadziane na patyki, kawałki skrzydełek z kością, nie spadają w grilla a świetnie się trzymają całego szaszłyka. Odcięłam lotki których i tak nikt nie chce jeść a one same przeważnie się przypalają. Do szaszłyka dodałam tylko cebulę, jednak możemy dołożyć jeszcze jakieś warzywko. Mięska rewelacyjnie się pieką a przy częstym obracaniu na grillu nabiorą pięknego, rumianego koloru.
SKŁADNIKI :
10-15 skrzydełek
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka tymianku
2- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
5 łyżek oleju
1 płaska łyżka słodkiej papryki
sól ( opcjonalnie )
pieprz do smaku
1 łyżka sosu sojowego
przyprawa do grilla ( niekoniecznie )
kilka małych cebul, obranych i przeciętych na pół
patyczki do szaszłyków namoczone w wodzie
PRZYGOTOWANIE :
Skrzydełka dokładnie oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki, przecinamy na dwie połowy i solimy. W naczyniu mieszamy składniki marynaty ( olej, papryki, tymianek, pieprz, czosnek i sos sojowy ), polewamy nią mięso i dokładnie mieszamy. Skrzydełka odkładamy na około 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Nabijamy na przemiennie na patyczki do szaszłyków mięso, cebulka, mięso i tak aż patyczek się zapełni. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, często przewracając na jedną i drugą stronę. Po lekkim podpieczeniu możemy użyc tacki aluminiowej, wtedy będą mniej spieczone. Szaszłyki podajemy z ulubioną surówką, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/06/szaszyki-ze-skrzydeek.html