Wykonanie
Kurczak z grilla a zwłaszcza skrzydełka to raczej przysmak nie jednej osoby. Dzisiaj podam fajny pomysł na szaszłyki ze skrzydełek, nadziane na patyki, kawałki skrzydełek z kością, nie spadają w grilla a świetnie się trzymają całego szaszłyka. Odcięłam lotki których i tak nikt nie chce jeść a one same przeważnie się przypalają. Do szaszłyka dodałam tylko
cebulę, jednak możemy dołożyć jeszcze jakieś warzywko.
Mięska rewelacyjnie się pieką a przy częstym obracaniu na grillu nabiorą pięknego, rumianego koloru.
SKŁADNIKI :10-15 skrzydełek1 płaska łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
tymianku2- 4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę5 łyżek
oleju1 płaska łyżka
słodkiej paprykisól ( opcjonalnie )
pieprz do smaku1 łyżka
sosu sojowegoprzyprawa do grilla ( niekoniecznie )kilka małych
cebul, obranych i przeciętych na półpatyczki do szaszłyków namoczone w wodziePRZYGOTOWANIE :Skrzydełka dokładnie oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki, przecinamy na dwie połowy i solimy. W naczyniu mieszamy składniki marynaty (
olej,
papryki,
tymianek,
pieprz,
czosnek i
sos sojowy ), polewamy nią
mięso i dokładnie mieszamy. Skrzydełka odkładamy na około 2-3 godziny w chłodne miejsce.Nabijamy na przemiennie na patyczki do szaszłyków
mięso,
cebulka,
mięso i tak aż patyczek się zapełni. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, często przewracając na jedną i drugą stronę. Po lekkim podpieczeniu możemy użyc tacki aluminiowej, wtedy będą mniej spieczone. Szaszłyki podajemy z ulubioną surówką,
pieczywem lub pieczonymi
ziemniakami. Smacznego.