Wykonanie
Dzisiaj pomysł na szybkie ciasto z
owocami sezonowymi, taka letnia klasyka na ciepłe dni i nie tylko. Pyszne, puszyste i delikatne, nie dominuje smakiem nad
owocami dzięki
czemu smakuje wybornie.
Owoce możemy użyć dowolne.
SKŁADNIKI : na tortownicę1 szklanka
maślanki2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru3
jajka1/2 szklanki
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia300 g
porzeczek czerwonych i czarnych ( użyłam mrożonych )
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE :Całe
jajka ( bez skorupek ) ubijamy mikserem na puch, dalej ubijając wsypujemy
cukier. Po 2-3 minutach wlewamy
olej oraz
maślankę, a na koniec
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki, ciasto wylewamy na wysmarowaną
masłem tortownicę, wierzch posypujemy
owocami, bez szypułek. Ciasto jest dość gęste więc, utrzymuje
owoce na wierzchu, natomiast po upieczeniu staje się lekki i puszyste.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 40 minut.Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego.